‘Gas’ wint prijs!
12 maart 2021:
‘Gas’ heeft de prijs gewonnen voor het Beste Groninger Boek, categorie non-fictie.
Uit het juryrapport:
“Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar.”
De prijs bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Hille Dussel: een boek dat is vervaardigd van Groningse klei.
Nominatie voor ‘Gas’
Mijn boek ‘Gas’ maakt kans op een prijs! Het staat op de shortlist van de prijs voor het Beste Groninger Boek van 2020, categorie non-fictie.
De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur. Voor de titel Beste Groninger Boek 2020 dingen boeken mee die zijn verschenen tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020.
Een zondag lang breng ik mijn nieuwe boek ‘Gas’ tot leven op een bijzondere plek: in het Groninger Forum, de voormalige bioscoop Camera, aan het Hereplein in de stad Groningen.
Vanwege de coronaregels mogen er 30 mensen tegelijk in de zaal. Daarom vertel ik het verhaal van de Nederlandse bodemschat drie keer: op zondag 22 november om 11 uur, om 13.30 uur en om 16.00 uur. U kunt het boek ter plekke aanschaffen en laten signeren. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via het contactformulier op deze site.
‘Gas’ is nu verkrijgbaar
Mijn nieuwe boek ‘Gas’ ligt vanaf nu in de winkel.
Tijdens een besloten première in Loppersum bood ik het eerste exemplaar aan aan René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen. Volgens Paas is het boek verplichte kost voor de aanstaande parlementaire enquête – en voor een ieder.
Nieuw boek ‘Gas’ verschijnt op 15 oktober 2020
Bij uitgeverij Thomas Rap verschijnt op 15 oktober 2020 mijn nieuwe boek ‘Gas. Het verhaal van een Nederlandse bodemschat’.
De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij. Nu de gaswinning na ruim zestig jaar stopt, blijven zij achter met de ellende van een bevende aarde die huizen vernielt. Gas schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Nederlandse gas hebben bepaald, soms tegen wil en dank: de Belg die het Nederlandse gasgeheim onthulde, de premier die dankzij het aardgas zijn kabinet redde, de klokkenluider die niet werd geloofd. Een ontluisterend en soms grimmig verhaal van dode bomen, koppige jonkheren en inwoners van Groningen met scheuren in hun huis en in hun hart.
In de video hieronder geef ik alvast een voorproefje van het boek!
Het boek (ca. 350 blz,; prijs € 22,99) is vanaf nu te reserveren!
De lezingentournee van ‘Polderkoorts’ gaat na de zomer verder!
Op donderdag 13 september treed ik op in het Stadsarchief in Kampen, dat een bijzondere expositie houdt over 100 jaar Zuiderzeewet.
Juni 2018: 100 jaar Zuiderzeewet, in Trouw en op de radio
Op 14 juni was het 100 jaar geleden dat in de Tweede Kamer de Wet tot afsluiting van de Zuiderzee werd aangenomen. Dat is uiteraard het thema van ‘Polderkoorts’ en ter gelegenheid van het jubileum schreef ik een artikel in Trouw: ‘Een feest met een schaduwkant’.
Vervolgens werd ik op radio 1 bij ‘Met het oog op morgen’ geïnterviewd, samen met visserskleinzoon Willem van Norel uit Elburg. De uitzending is hier te beluisteren en bekijken.
Mei 2018: opnames documentaire ‘De Lely suite’
Regisseur Miranda van der Spek werkt aan de documentaire ‘De Lely suite’. Dat is behalve een film ook een museale applicatie over het ‘grote leven’ van de waterbouwkundige en staatsman ingenieur Cornelis Lely als drijvende kracht achter de Zuiderzeewerken. In de documentaire is ook aandacht voor de keerzijde van dit verhaal, zoals ik dat beschrijf in ‘Polderkoorts’.
Bij zijn standbeeld in Harderwijk vertelde ik over Eibert en over de vooruitgangsroes waartegen hij protesteerde.
In de documentaire komen verder onder anderen ‘Afsluitdijkkunstenaar’ Daan Roosegaarde en een achterkleinzoon van Cornelis Lely aan het woord. Meer informatie is te vinden op de site van de Lely Suite.
Mei 2018: optreden Schagen
Op 14 juni 2018 is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd. Om daar bij stil te staan draag ik vrijdagavond 15 juni voor uit ‘Polderkoorts’ bij boekhandel Plukker in Schagen. Aanvang 20 uur.
Mei 2018: lezers reageren
Lezers zeggen op twitter aardige dingen over ‘Polderkoorts’.
Zo noemt Lennert Goemans het een “prachtig mooi boek“.
En Vrij Nederland-journalist Thijs Broer noemt het “onmisbaar voor wie Nederland wil begrijpen“.
April 2018: ‘Een diep verlangen naar de Zuiderzee’
Socioloog Wim Derksen schreef op zijn weblog over ‘Polderkoorts’. “Dit boek is echt een aanvulling. Vooral omdat het oog heeft voor meer dan het bekende beeld.” Het hele artikel is hier te lezen.
Maart 2018: ‘Een must read’
Het Reformatorisch Dagblad besprak ‘Polderkoorts’ en noemt het “een must read” .
Februari 2018: meer complimenten voor Polderkoorts
Op zijn weblog prijst wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog de rijke oogst aan bijzondere verhalen in Polderkoorts: “Polderkoorts laat zien dat een groot waterwerk op zich een tamelijk saai ingenieursvraagstuk is. De echt interessante verhalen zitten in mensenlevens, de maatschappelijke weerstand en sociale ontwikkelingen eromheen. De tijdgeest en het in onze moderne ogen vreemde wereldbeeld van toen zijn de moeite waard.”
Lees meer: De wondere wereld van Eibert den Herder
Januari 2018: nieuwe optredens bevestigd!
De Polderkoorts-tournee met verhalen en muziek gaat verder:
1 maart 2018: Elburger Boekhandel
23 maart 2018: FlevoMeer bibliotheek Noordoostpolder, Emmeloord
19 april 2018: Het Friese Museumdorp, Allingawier
24 april 2018: Cultureel Centrum ‘De kiekmure’ Harderwijk, voor Oudheidkundige Vereniging Herderewich
30 mei 2018: Afsluitdijk Wadden Center Kornwerderzand, voor het Fries Scheepvaartmuseum
December 2017: meer goede reacties!
De positieve recensies en signaleringen van Polderkoorts blijven binnenkomen.
“Ik heb veel ontdekt in deze uitgave”, schrijft Ed Dekker in het Noord-Hollands Dagblad
https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/60-seconden-polderkoorts
Ook de NCRV Gids merkte Polderkoorts op:
https://www.ncrvgids.nl/leesclub/lincoln-bardo-polderkoorts-en-wills-kracht/
Het Vlaamse weblog Vreemder dan Fictie noemt Polderkoorts “een aanrader”:
https://vreemderdanfictie.be/2017/11/18/polderkoorts-emiel-hakkenes-vertelt-hoe-de-zuiderzee-verdween/
En volgens het Nederlands Dagblad confronteert het boek de lezer met “historische maar nog steeds actuele vragen”:
https://www.nd.nl/nieuws/boeken/literatuur-polderkoorts-hoe-de-zuiderzee-verdween.2878363.lynkx
November 2017: Polderkoorts in Woerden!
Terwijl koning Willem-Alexander op 15 november met de inwoners van Flevoland viert dat de stad Lelystad 50 jaar bestaat (https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2017/09/21/koning-bezoekt-50-jarig-lelystad) werp ik in Woerden de vraag op of er wel zoveel reden voor feest is. Want aan het Hollandse heldenepos van land maken uit water zit ook een keerzijde. Daar hoor je nou nooit iets over. Cornelis Lely had een fervent tegenstrever, een man die bij leven werd uitgelachen en weggehoond, maar die inmiddels – zonder dat zijn naam nog valt – ronduit gelijk krijgt. Zijn verhaal vertel ik in Polderkoorts, in boekvorm (https://www.libris.nl/boek/?authortitle=emiel-hakkenes/polderkoorts–9789400407046/) en live: 15 november bij boekhandel Karssen in Woerden. De toegang is gratis!